Jeg står med hovedet langt nede i kølemontren, da nogen prikker mig på skulderen. Stadig foroverbøjet kigger jeg op i den tro, at det er min datter, der vil sige noget. Men det er det ikke… Så jeg kigger yderligere op… og op… og op… og to meter oppe i luften mødes jeg af Mikael Kamber og hans store smil.
-Hej, hvad laver du i min SuperBrugs, spørger han. (Jeg husker tydeligt, jeg stillede samme spørgsmål, hvis udefrakommende handlede i min Irma, da jeg boede inde midt i København).
Jeg er overrasket over to ting; Dels over at Mikael Kamber kan kende mig – godt nok har jeg interviewet ham engang for mange år siden, da han var ny på TV, og jeg var ny i bladbranchen. Og vi er da også i ny og næ løbet på hinanden over årene, men at han kan kende mig med hovedet langt nede i kølemontren, og iøvrigt gider at bruge tid på at få min opmærksomhed for at slå en sludder af, havde jeg måske ikke lige forventet.
Mikael Kamber spreder glæde
Men Mikael Kamber vil gerne folk, og især vil han meget gerne sprede glæde omkring sig.
Derfor står han også – da vi lidt senere mødes igen ved kassen – og hyggesnakker med butikkens kunder og personale, mens han udstråler, at hans to meter høje og 100 kilo tunge korpus er bygget på glæde og overskud.
Mikael Kamber er klar med ny bog
Episoden ligger et par år tilbage, men allerede dengang var Mikael Kamber bevidst om at sprede glæde, og han er omend blevet endnu bedre til det siden.
-Jeg har simpelthen vænnet mig til at smile til folk, og man må godt være lidt fysisk også. Give et klap på skulderen, slå ud med armene og komme med et “dejligt at se dig”, når man møder folk. Det er som en energi-kilde, og den har ingen pris. Den løfter ikke bare folk, den løfter i høj grad også mig selv, siger han.
Positiv psykologi
Ved siden af jobbet som nyhedsvært på TV2 har Mikael Kamber taget en uddannelse i positiv psykologi. For nogle år siden skrev han bogen “Vi er bedst, når vi er glade”. Nu kommer han med “Stærkere – dyrk dine styrker og håndtér dine svagheder”, og det er i den forbindelse, jeg taler med ham nu:
-Selv om jeg af natur er et glad, energisk og nysgerrigt menneske, har jeg også en tendens til at skrue mig ned i problemer og finde fejl. Derfor har jeg fået meget ud af at læse positiv psykologi. Det har også hjulpet mig med at kontrollere mit temperament. Jeg vil mene, at alle – måske lige bortset fra Dalai Lama og hans slags – kan have gavn af det her, siger han.
En bog fuld af styrke
Han har skrevet sin nye bog sammen med “den lillebror, jeg aldrig har haft,” som han omtaler sin nye ven og medforfatter, Rene Oehlenschlæger. De mødtes qua positiv psykologi, men kendte ikke hinanden da Rene begyndte at maile…
-Han blev ved at insistere på, vi skulle skrive denne bog, men jeg sagde altid, at det havde jeg overhovedet ikke tid til. Da det så viste sig, Rene også cyklede, tænkte jeg, at nå ja, så kunne vi da tage en cykeltur…
Det viste sig, at de to svingede så godt sammen, at bogen blev en realitet, og nu – tre år efter – er den på vej i trykken. Den har en videnskabelig baggrund og indeholder masser af veldokumenterede værktøjer, som er blevet afprøvet på over 1000 mennesker, fortæller Mikael Kamber.
Bogens fokus er:
– Hvordan vi finder vores indre drivkraft.
– Om det er det rigtige, vi bruger vores tid på.
– Om hvordan vi finder vores indre og ydre styrker.
– Og hvordan vi klarlægger dem og træffer valg ud fra dem.
-Vi bliver aldrig perfekte, siger Mikael Kamber, og hvis vi kun fokuserer på det positive, bliver det uvirkeligt, for virkeligheden er ikke kun positiv. Men her lærer vi at identificere vores styrker, at navigere og investere i dem. Og det gør vi blandt andet ved at fokusere på det, vi synes er fedt og ikke give energi til vores svagheder. Vores indre styrker skal bringes i spil.
Start med at smile, opfordrer Mikael Kamber
-Omverdenen ser vores ydre styrker; Om vi er gode til at lytte, skrive, strikke, osv…
De indre styrker er dem, der giver mening for os selv. Dem, der giver os motivation og trivsel i vores liv.
-Man kan spørge sig selv, hvad man er god til, og man kan spørge andre, hvad de synes, man er god til, men det er ikke sikkert, at det, man egentlig er god til, også er noget, man nyder at lave.
-Det kan faktisk give en slags stress, hvis man beskæftiger sig med noget, man ikke bliver glad af. Du kan få succes, anerkendelse, status og penge ud af noget, du er god til, og du kan blive pålagt endnu mere af det, netop fordi du er god til det, men måske gør det dig slet ikke lykkelig, og så bliver det et ræs. Og ræs avler mere ræs.
Det rette fokus
-I stedet kan man blive stærkere og få et bedre liv ved at fokusere på det rigtige. The bad news er bare, at det tager lang tid at blive rigtig god til at praktisere det. Det kommer ikke af sig selv, det kræver seriøs træning, og der kan faktisk gå et par år, før man føler, at nu begynder der at ske noget forandring. Til gengæld er det det hele værd.
Positiv psykologi taler så meget til mig. Jeg stopper aldrig med det, forsikrer han, og opfordrer til, at man starter med at øve sig i at smile.
-Det har en magisk effekt. Det er veldokumenteret, at når du smiler dybtfølt og helt op i øjnene, så gør det noget ved dit belønningscenter i hjernen, siger Mikael Kamber.
Køb bogen her
Og sådan kunne vi nemt fortsætte snakken… Jeg kunne i hvert fald. For det er skønt og opløftende at tale om glæde, og Mikael Kambers begejstring smitter.
Men resten må du finde i hans og Rene Oehlenschlægers bog, der netop er udkommet. En skøn bog med masser af inspiration. Du kan købe den lige HER.
Og er du interesseret i tre gode råd fra Mikael Kamber med udspring i positiv psykologi, kan du finde dem HER
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få min udførlige e-bog om at skabe dit drømmeliv med "Loven om tiltrækning" - og lær hvad det skyldes, hvis det IKKE lykkes dig at tiltrække det, du ønsker dig...
Tilmeld dig her - og få samtidig info, når der er nyt i Raskeriet.